2017. május 21., vasárnap
















Internetes cikkem:

Elysabeth Majláth Tolnay 
A szülő-gyerek kapcsolatról - a teljesség igénye nélkül

Ha a gyermek csak figyelemre vágyik.
Nagyon sokszor a gyermek rosszalkodása mögött semmilyen negatív szándék nincs, csak figyelemre vágyik.
Ha sokszor azt tapasztalja, hogy bármit csinál nem figyelnek rá... nagyon elhagyottnak érzi magát.. Ha azonban észreveszi, hogy csintalankodása esetén máris ráfókuszálnak - szidják, vagy akár meg is veri levonja a következtetést..
Ha jó viselkedéssel nem ér el semmit. hát elkezd rosszalkodni..! Mi áll a háttérben? 
Annyira hiányzik a szülők figyelme, érintése, hogy még azt sem bánja, ha megütik, csak érintsék meg, figyeljenek rá. 
Nagyon sok rossz gyermeki viselkedés mögött megfigyelhetjük ezt a gondolatot - "nem bánom, üss, csak érints meg".

A gyerek szidalmazása
Ugyanúgy a helytelen szülői magatartás miatt le is romolhat a gyerek iskolai osztályzata.
Elég, ha sűrűn tapasztalja a szüleitől, hogy lehülyézik. Mindegy, hogy mivel "érdemelte ki”, nincs jelentősége. Elég, ha állandóan azt kántálják a szülők, hogy "hülye vagy" Ez akkor is így van, ha a gyerek kitűnő tanuló, nem jelent semmit a józan ész, miszerint "nem lehetek hülye, ha eddig jól tanultam". Sajnos a gyermeki agy felülírja a valóságot, csak a szülei megítélésén keresztül ítéli meg saját magát. 

A  "jó tanuló" 
Ez az erőteljes szülői befolyásolás persze néha látszólag jó eredményt hoz, amikor a gyerek annyira meg akar felelni a szülőnek, hogy csak ötösöket hoz, nem engedélyez magának még egy négyest sem. De nehogy azt higgyük, hogy ez tényleg jó. Hiszen itt felmerül a kérdés, miért nem bízik a gyerek abban, hogy akkor is szeretnék, ha rosszabb jegyeket hozna? Miért nem elég a szüleinek akár egy négyes szinten? Tehát nem tartja magát értékesnek csak akkor, ha jól megfelel az iskolai követelményeknek. Ez nagyban rontja az önbecsülését.
A túlzott megfelelési kényszer meg is betegítheti azt, akinek az ötösök beszerzése túl sok energiájába kerül és legyengíti a szervezetét az állandó stressz: "szeretnek-e majd, ha becsúszik egy négyes"? 
Ha a gyereket a jegyei alapján szeretjük, vagy nem szeretjük, ott nincs "feltétel nélküli szeretet", ami minden gyereknek alanyi jogon jár. Hisz a szeretet feltételhez van kötve: akkor szeretik, ha jól tanul.
****
Figyeljünk jobban oda, hogy mikor, hogyan viselkedünk a gyerekkel, miket mondunk neki, hisz ő teljesen másként értelmezi szavainkat.. Lehet, hogy csak szavajárása a szülőnek a "hülye vagy" - és akkor a csúnyább formulákat mos nem is sorolom fel. De a gyerekben egy világ omlik össze és elkezdi magát szó szerint hülyének látni és aszerint viselkedik majd, amilyennek megítéltetett. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése